FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Här listar vi olika frågeställningar som ofta kan uppkomma och som är viktigt att Du känner till.

Det gör det också lättare för dig att få svar på de vanligaste frågorna utan att behöva ringa eller maila.

Den här sidan är under uppbyggnad och fler vanliga frågor kommer inom kort!

ALLMÄNNA FRÅGOR

  1. Hur länge har stall Tokarp drivits som ridskola?
    S: Stall Tokarp, Gånghester startade upp 1983 då Lena började med 1 elev. I dagsläget har vi ca 230 uppsittningar i veckan.
  2. Vilka olika organisationer finns på anläggningen?
    S: Vi har 3st huvudorganisationer på Stall Tokarp. Det är dels ridskolan som ägs av Lena; Stall Tokarp, Gånghester, Mys företag My Ambitious Riding och föreningen Tokarps Ryttarförening.
    Alla dessa har ett nära samarbete men jobbar med olika frågor och aktiviteter. 
  3. Är det etiskt försvarbart att rida på ridskola?
    S: Det beror såklart på. Det är upp till dig att ta reda på så mycket som möjligt om den ridskola du är intresserad av för att se hur hästhållningen verkar, hur hästarna jobbar, vad ridskolans filosofi, grundtanke och visioner är mm. En ridskola ska också kunna svara på hur just den jobbar för att hästarna ska ha det så bra de bara kan.

    Vi jobbar jättemycket med dessa frågor och konkret så gör vi bland annat detta för att våra hästar ska må bra;
    1) Vi har hästarna i en preparerad lösdrift med halmade ligghallar och fri tillgång på grovfoder om vintern och ute på stora beten utan jobb i minst  5 veckor i sträck om sommaren. Unghästarna vilar längre.
    2) Våra hästar går max 2 lektioner per dag 4 - 6 dagar i veckan beroende på hästens behov av rörelse.
    3) Vi skrittar i stort sett alltid fram i naturen för att variera underlaget vilket leder till att hästarna är dels gladare men också håller längre utan att bli halta
    4) Hos oss måste alla elever tränsa upp för att få tränsa skolhästarna på egen hand. Detta för att dels lära våra elever hur man tränsar på ett för hästarna OK sätt men också för att hästarna ska slippa bett mot tänder etc.
    5) En häst som visar att den behöver vila får alltid göra det hos oss. Därför har vi ett större antal hästar än vad nyckeltalen säger, men det gör att vi har marginal att hålla hästarna på det sätt vi vill och står för.
    6) Varje häst har en egen individuell plan för hur mycket den ska arbeta och med vad. Det finns hästar hos oss som i perioder bara rids ut, andra som endast hoppar med noga utvalda elever och en annan som vilar helt.
    Kontakta oss gärna för att ta reda på vad vi står för mer, eller läs vidare på vår hemsida under "om oss".
    7) Majoriteten av våra hästar har remontnosgrimmor där tyglarna fästs i de lägre gruppnivåerna - detta för att skona hästarnas munnar samtidigt som eleverna med gott samvete kan träna på ridningens grunder.
  4. När startar ridskolan upp inför våren 2024?
    S. Vi startar måndagen v. 1. Dock har flera grupper en Flyttad Uteritt den första veckan, ha koll på vad som gäller för din grupp.
  5. Vad innebär det när det står "Hippologivecka" i Hippocrates planering för en lektion?
    S: Det innebär att det INTE är ridning/lektion på den vanliga tiden den veckan. Istället ersätts alla ordinarie lektioner med Hippologiveckans schema den veckan och ni får boka er på de aktiviteter ni vill vara med på under veckan istället för den vanliga ridlektionen. Det är lektioner och aktiviteter i stallet som ligger i linje med vår utbildningsplan och de ryttarmärken som vi arbetar med.
    Ni får som sagt boka er på så många aktiviteter ni vill under den här veckan utan extra kostnad - det bjuder vi på!

    Står det bara "Hippologi" är det dock lektion på den vanliga tiden ihop med den vanliga gruppen.
    Alla ordinarie grupper innefattas av Hippologiveckor (ej träningsgrupper).
  6. Vad innebär Flyttad Uteritt och Dubbel Uteritt?
    I Hippocrates kommer det också att stå "Flyttad Uteritt" på två av lektionerna under både hösttermin och vårtermin. Dessa veckor är det INTE någon ridning. De brukar ligga under den kalla årstiden när det är svårt att rida ut och när det inte är lika angenämt att åka ut till stallet. Dessa kan också användas när det inte går att rida istället för att vi ska behöva ställa in på vanligt sätt så planeringen för dem kan ändras. Det kan tex. vara vid blixthalka, vädervarningar eller sjukdom i personalen mm.
    Dubbel Uteritt är tillfällen där man rider istället för när de Flyttade Uteritterna var planerade. De Dubbla Uteritterna ligger när det är ljusare ute och större chans för bra underlag - när det är trevligare att rida ut helt enkelt. Dessa bokar du som elev via din elevportal i Hippocrates. TÄNK PÅ att boka så snart du vet när du helst vill och kan rida då platserna går åt fort på de mest eftertraktade datumen. Självklart finns det plats för alla, men vi lägger inte till orimligt många dubbla uteritter bara för att några elever är långsamma med att anmäla.
    Ni ska boka 1st dubbel uteritt per termin då dessa är just dubbel-lektioner. På höstterminen bokar ni Dubbel Uteritt före de Flyttade Uteritterna varit. På Vårterminen bokar ni Dubbel Uteritt efter att de Flyttade Uteritterna varit.
    Alla ordinarie grupper på vardagar har Flyttade Uteritter/Dubbla Uteritter (ej lördag eller träningsgrupper). 
  7. Vad är vårt ordspråk/talesätt som genomsyrar hela vår verksamhet och attityd gentemot hästar?
    S. Det du säger om hur en häst är, under sadeln eller i stallet, är mer en spegel av hur du är som ryttare och hästmänniska än en bild av hästens sanna natur.
    Din uppfattning om en hästs egenskaper är inte hästens egna utan dina och hästens ihop.

 


INFÖR OCH EFTER LEKTION

  1. Vad förväntas av mig som elev före min lektion?
    S. Elever i ledningsgrupper och ledningsettor förväntas komma 10-15 min innan sin lektionsstart. Barn i grupp 1 förväntas redo att starta precis vid sin lektionsstart. Elever i övriga grupper förväntas vara på plats minst 30 min innan sin lektionsstart för att göra i ordning sin häst inför ridning. Du ska då hinna borsta, kratsa hovarna, visitera, göra dig själv klar, tränsa (om du har tränsat upp hos oss), sadla utan att stressa. Läs på tavlan på Logen för att se om just din häst ska ha några hjälptyglar/Skydd vid olika lektioner. Ibland har hästarna täcken. Dessa ska hängas upp på varje hästs krok i stallet.
  2. Vad förväntas av mig som elev efter lektionen?  
    S: För elever i ledningsgrupp och ledningsettor förväntas ingenting. När eleven suttit av är den färdig. Elever i övriga grupper tar ev. in sin häst efter lektion, sadlar och tränsar av (om hästen ej ska gå senare på dagen, då tas endast tyglarna av och hängs på hästens tränskrok på Logen) borstar av och kratsar hovarna, samt lägger på täcket igen om hästen har det.
    Efter det ska ridbanan tas om hand. Har ni använd material (tex. koner, bommar, stöd eller annat) ska dessa i regel plockas undan. Varje grupp ska också mocka på ridbanan de varit på, samt tömma mocka-korgen (oavsett hur lite det är i) samt kratta bort det upptrampade spåret som blivit på en sträcka om 20 m (manege) / 10 stolpar (paddock).
    Att hålla ridbanorna fräscha är ett hårt jobb och det behöver vi hjälpas åt med.
    Hästens utrustning ska också putsas (sålänge det är plusgrader). Allt läder ska smörjas med ett speciellt medel, stigbyglarna och bettet ska rengöras, schabraket ska tas av och tränset snurras ihop.
    Räkna med ca 30 min efter din lektions avslutning tills du är färdig.
  3. Varför får jag inte tränsa min häst inför lektion?
    S. Vi har under ett par års tid haft ett system där Du som elev måste tränsa upp för att få tränsa våra hästar. Det var hästarna själva som visade ett missnöje i att bli tränsade och då tränsade endast instruktörerna under en månad. Hästarna gick då tillbaka till sina vanliga jag vid tränsning och efter det har vi varit noggranna med att lära våra elever att tränsa på ett sätt som hästarna tycker är ok. Vi lär ut ett speciellt sätt, kika gärna på videon här, och det är så alla våra elever ska tränsa våra hästar.
    Det finns många sätt som är lika rätt, men vi vill att våra hästar ska känna igen tränsningen oavsett vem som utför den.
    Efter att du tränsat upp är du välkommen att tränsa inför lektion, om det inte står något annat på tavlan på Logen ang. specifika hästar. 
  4. Vad är stallnissar och vilka grupper har det?
    S. En stallnisse är en person som hjälper gruppen ut. Det kan handla om att påminna om tiden, hjälpa till med sadling, tränsning eller bara som ett extra stöd. Vår målbild är att både 2:or och 3:or (samt vuxenettor) ska ha en stallnisse med sig, men det är inte något som egentligen ingår som standard utan bara en extra trygghet vi erbjuder så ofta vi kan.
    Grupp 2 och 3 ska som regel inte behöva hjälp att iordningställa sin häst inför lektion, det jobbar vi jättemycket med under nivå 1 så det är inte så att gruppen ska vara beroende av en stallnisse.
    Det är inte heller meningen att föräldrar, kompisar eller syskon ska hjälpa till med borstning, sadling etc. Den regeln finns för hästarnas skull. Endast eleverna ska hantera hästarna och behövs extra hjälp så löser vi alltid det oavsett om det finns stallnisse eller ej. 
  5. Hur vet jag vad min häst ska ha för utrustning?
    S. I vår sadelkammare, Logen, hänger all utrustning för ridning. Vi har "strippat" sadlarna så att endast stigbyglar är på (ponnyerna har fortfarande stigbyglar i ett eget skåp) så en del av förberedelsen inför ridning är att sätta på schabrak, sadelgjord och ev stigbyglar. Använd gärna sadelbockarna i mitten till det men häng inte tillbaka sadeln med schabrak på sadelhängaren.
    På Logen finns också en tavla där det står om hästen ska ha annan utrustning vid tex. dressyr, hoppning eller uteritt. Hjälptyglar och skydd samt reflexer hänger också på Logen.
Frost

UNDER LEKTION

  1. Vad ingår i den betalade ridtiden?
    S. Det som ingår i ridtiden är uppsittning (inkl. göra i ordning stidläger, sadelgjord, hjälptyglar), Uppvärmning och avslutande skritt på hängande tygel och såklart tiden för själva ridträning.
    Hur mycket tid som går åt till de olika delarna beror på gruppens nivå och elevernas egna driv. Instruktören har ansvar för att förutsättningarna ska vara rätt för att gruppen ska komma igång i tid, vilket innebär bland annat att hästarna varit tillgängliga för borstning i tid eller att Logen inte är låst så att det går att göra i ordning utrustning.
    Från grupp 2 har eleverna ett större ansvar att komma ut i tid själva och det är inte instruktören som ska vända ut och in på sig för att gruppen ska komma ut i tid. I ledningsgrupper, ledningsettor och ettor (där de också tränar mycket på att göra i ordning) hjälper instruktören, ihop med ledare, till mer.
    Att sitta upp, göra i ordning stigläder och sadelgjord för en van ryttare tar ca 1 - 2 min men kräver sin övning.
  2. Varför skrittar gruppen ut när det står att de ska ha ridning på ridbanan?
    S. Vi jobbar mycket för att driva ridskola på ett så hållbart sätt som möjligt. Vi vill att hästarna ska må bra och vilja jobba med oss hela sitt liv utan att gå sönder varken psykiskt eller fysiskt.
    Framskrittningen sker därför ofta ute i naturen då detta bidrar till både psykisk och fysisk hälsa för hästarna. Målet är att rida på tre underlag varje ridpass för att stärka hästarnas senor och ligament i benen och på så sätt förhindra förslitningsskador. Det är också något vi vill föra vidare till våra elever - hur man lägger upp ett ridpass för att hästen ska må så bra som möjligt.
  3. Jag vill önska en speciell häst till min lektion, hur gör jag?
    S. Du kan göra detta på Hippocrates. Gå till "mina aktiviteter", tryck på "Information" för den lektion du vill önska häst. Tryck sedan på den gröna pratbubblan för att skriva en kommentar. Det är även här du kan önska lektion för de speciella önskelektionerna. Tänk på att önska för rätt datum. Vi brukar byta hästar i månadsskiftena i de flesta grupperna som regel.
  4. Jag har haft samma häst flera gånger i rad, varför?
    Vi har ett system som bygger på att man har samma häst under en månad, ca 4 ggr. Det är det vi kommit fram till ger bäst utveckling och dessutom skapar ett starkare band mellan häst och ryttare.
    Vi vill också lära alla våra elever att alla hästar har något att lära till alla ryttare. Man blir aldrig "färdig" med en häst, det finns alltid mer att lära. Vi tycker att alla elever bör ha som mål att kunna visa varje häst från sin bästa sida oavsett temperament, ålder eller utbildningsståndpunkt.
    Vissa av vuxengrupperna vill ha hästarna längre tid och har då haft samma häst upp till 6 ggr i rad.
    Ledningsgrupperna och ledningsettorna brukar ha sina hästar ca 3 ggr på rad.
    Dock ska man ha i åtanke att saker kan hända som gör att man inte kan ha samma häst som planerat. Tex. tappskor, hästens dagsform, skador etc kan göra att vi måste planera om.
  5. Varför bör jag som förälder inte prata med mitt barn under ridlektionen?
    S: Av flera anledningar. Dels är det svårt för barnet att koncentrera sig på mer än en auktoritär figur, vilket vid en ridlektion bör vara ridläraren. Dels stör det lätt övriga elever. Utöver det kan det innebära en säkerhetsrisk om någon på läktaren tex. smackar vid fel tidpunkt.
    Vi, som ridlärare, ser också att eleven kanske inte sitter helt rakt i sadeln, har tårna ner eller dyl. men det kanske för stunden inte är det som är mest relevant för utvecklingen. 
  6. Varför rider mitt barn med ledare bredvid hästen ibland och ibland på egen hand?
    S. Det kan bero på många saker. Vanligast är att eleven bytt till en ponny som kanske inte passar att rida själv på precis i början av ryttarens karriär. Det betyder inte att eleven utvecklas mindre - tvärtom! Det är viktigt att rida många olika typer av ponnyer så tidigt som möjligt, men då för säkerhetens skull behöver vissa ponnyer en ledare för att det ska bli tryggt.
    Det kan också vara så att hästarna för dagen är mycket pigga vilket gör att instruktören ihop med Lena och My gjort bedömningen att fler behöver ledare just det tillfället. 
  7. Varför har mitt barn en ledare bredvid sin ponny?
    S. Vi har som policy att vi inte släpper några barn under fyllda 7 år utan ledare på ett eller annat sätt. Det har sin grund i att barn under 7 år ännu inte utvecklat sin finmotorik på ett sådant sätt att de har en chans att klara av en ponny som blir rädd för något eller som för dagen är lite pigg.
    Alla kan rida våra ponnyer de allra flesta dagar utan ledare, men man ska då veta att det är ren tur att det inte händer något.
    Vi gör det här för ditt barns säkerhet även om vi också vet att inte alla ridskolor gör på det här sättet.
    Oftast går det bra men vi vill inte stå som ansvariga i en allvarlig situation när vi vet att vi kunnat göra mer för att förhindra det. 
  8. Mitt barn får inte ha stigbyglar. Varför?
    S. Av säkerhetsskäl tillåter vi inte barn under 5 år att rida med stigbyglar. Grunden för detta ligger i att något av det farligaste som kan hända vid ridning är att man ramlar av, fastnar i stigbygeln och blir släpad efter hästen. Den risken vill vi helt eliminera för de minsta barnen. Något som barnen också ganska direkt kan börja träna upp är just balansen - vilket man tränar väldigt effektivt när man rider barbacka eller utan stigbyglar.
    För att få ha stigbyglar behöver du också ha rätt sorts skor som har en liten klack under. Detta för att förhindra att foten glider igenom stigbygeln. Det tål även att påpekas att alla våra stigbyglar håller väldigt hög säkerhetsklass, men olyckor kan alltid hända.
  9. Varför gör vi ofta samma saker som vi gjort tidigare på lektion?
    S. Att teoretiskt lära sig något nytt och att bemästra något är två väldigt olika saker.
    I ridning, precis som all annan sport, behövs repetition för att ny kunskap ska bli befäst. Bara för att du provat att göra skänkelvikningar i tre lektioner betyder det inte att du bemästrar dem.
    Däremot brukar vi försöka variera så mycket det går för att hinna prova på olika saker och självklart göra vår ridutbildning så rolig och inspirerande som möjligt.
    Tänk såhär: Kan du göra en skänkelvikning/galoppfattning/sitta ner i traven/eller vad det nu är du tränar på på olika hästar på ett lika bra sätt? Är svaret ja på det har du kommit en bra bit på vägen. =)

 


I STALLET

  1. Ska jag bara börja borsta när jag kommer till stallet?
    S. Om du rider i grupp 3 eller högre har du frihet att börja borsta/göra i ordning din häst direkt när du kommer till stallet. Från den nivån har eleven själv ansvar för att komma ut i tid till sin lektion utan hjälp i stallet. I grupp 1 och 2 för vuxna finns stallnissar som hjälper dig att göra i ordning och har koll på att allt går som det ska i stallet.
    I ledningsgrupper och ledningsettor görs hästarna helt i ordning av vår ledarstab och inte alls av eleverna. Detta för att dessa grupper ska flyta på så bra som möjligt. Däremot har alla elever teori som gör att man lär sig allt runt omkring också, vilket är mycket viktigt.
    I barngrupper på nivå 1 ingår det i lektionstiden att lära sig att göra i ordning sin häst inför lektion och det läggs mycket tid på det, då man i en tvåa ska klara sig själv.
    I barngrupper på nivå 2 får eleverna inte börja borsta förrän en instruktör/annan ansvarig säger att det är ok, allt för säkerheten. Dessa grupper kommer 30 min innan sin lektions start men lägger fortsatt en längre tid på att träna på att anpassa stigläder och sadelgjord under sin lektionstid. Det går bra att fråga instruktören om det är ok att börja borsta inför en grupp 2 som inte är först under dagen. Det räcker dock att 1 elev frågar.
  2. Varför får jag inte gå in till min favorithäst när jag kommer till stallet, om jag inte ska rida just den?
    S. Vårt jobb är att se till att hästarna har en trevlig och lugn vardag. Därför har vi regeln att man inte går in till någon häst där man inte har ett ärende. Ett ärende kan vara att man ska göra i ordning för ridning, att man sköter sin sköthäst, att man hjälper en kompis eller att man ska leda hästen någonstans till exempel.
    Ett ärende är INTE att man bara vill gå in och säga hej. Det besöket får människan ut något av men inte hästen. Skulle alla elever springa in till alla de hästar som de tycker lite extra om skulle hästarna snabbt tröttna.
    Träna på att vara en bättre hästmänniska där och säg ett vänligt "hej" utanför boxen/spiltan istället för att springa in och klappa och krama.
    Förutom ovan aspekt finns det en hel del hästar i stallet som inte är lämpliga att springa in till. Det kan tyckas hårt men alla hästar är inte lämpade för alla elever. 
  3. Får jag ge min häst godis eller annat att äta?
    S. Nej. Anledningarna är många. En häst kan, precis som vi människor, vara allergiska och inte tåla allting. Att ge godis sätter också igång ett beteende hos hästarna där hela deras system skriker att de ska leta efter mer föda. Sitter då hästen fast eller står instängd i en box utan mer mat blir det ett väldigt stressmoment som inte alls är trevligt för hästen. Vissa hästar har mer benägenhet att börja nafsa också om man ger godis i tid och otid. Du kan dock alltid fråga någon i personalen om du får ge godis någon enstaka gång, ibland timar det med resten av hästens schema så att det inte skapar stress och oro. 
  4. Jag vill bli ledare!
    S. Så roligt! Att vara ledare är ett perfekt sätt att börja ta mer ansvar och att bli en i stallgänget! Alla de du ser som nu är instruktörer eller som har en stor roll i stallet började som ledare och vissa är fortfarande kvar som det. Några som startade som ledare har nu kommit upp sig ordentligt i hästvärlden där vi kan ta vår Filippa Lundh som exempel som just nu jobbar för förra världsettan i Banhoppning Rolf-Göran Bengtsson.
    Skriv till oss, antingen här i Hippocrates eller i ett mail, så får du mer information! Våra ledare är jätteviktiga för att vi ska kunna genomföra delar av vår verksamhet som vi vill. 
  5. Vad är stalltruppen för något?
    Den bästa gemenskapen för alla åldrar! Tryck här för att läsa mer!

HIPPOCRATES , AVTAL och ÖVRIGT KRING RIDSKOLAN

  1. Jag kan inte komma på en ridlektion, hur bokar jag av?
    S: Du avbokar enskilda ridlektioner i Hippocrates. Gå till "Mina Aktiviteter", tryck på "Information" på den ridgruppen där du behöver avboka. Där finns alla dina lektioner uppradade med datum etc. Där finns också en stor röd knapp där det står "Avboka Lektionen". Tryck på den. Avbokar du tidigare än 48h får du en igenridning som du bokar via Hippocrates. Max 3st per termin. Du får inte igenridning för vissa lektioner, tex teorilektioner.
  2. Jag ser inte vilken häst jag ska ha! När läggs det ut?
    S. Hästlistan för dagen läggs som regel ut 2 timmar innan första lektionen för dagen. Detta brukar vara kring 14.00/14.30 men kan variera. Står inte din häst på Hippocrates får du alltid hjälp att se vem du ska ha i stallet. Tänk på att hästlistan kan ändras sent samma dag (Kan bero på tappsko, hälta, någon som avbokar sent etc) så kolla på hästlistan så sent du kan för att vara säker på att ingen häständring skett. 
  3. Vad gäller vid uppsägning av ditt ridabonnemang?
    S. Det viktigaste; Läs vårt avtal noggrant. Det finns att hitta i din elevportal i Hippocrates och det är det som står där i som gäller. Var särskilt uppmärksamma på vilket datum som gäller för uppsägning inför ny termin då vi håller dessa. Vill du säga upp din plats skickar du ett mail till ridskolan@stalltokarp.se där du skriver vilken elev det gäller. Det går inte att säga upp sin plats i Hippocrates!
  4. Varför är sista uppsägningsdatumet för nästkommande termin såpass långt i förväg?
    S. För oss är den tiden väldigt kort. Vi ska hålla hästar i rätt antal med rätt utbildningsnivå, ålder, temperament för det elevunderlag vi har. Vi planerar framtida avelsarbete för att på lång sikt kunna erbjuda den absolut bästa kvaliteten på hästar man kan ha på en ridskola. Vi behöver ha personal som är väl inne i vår verksamhet och veta vilka grupper som ska ligga vilka dagar och tider. Detta är bara ett litet handplock av de grejer som vi hela tiden behöver väga av beroende på elevunderlaget på ridskolan. Då är dessa månader helt plötsligt inte speciellt långt i förväg utan en ganska kraftig kompromiss från vår sida för att det ändå ska fungera för gemene man.
    Driver man ridskola på annat sätt än vad vi gör, tex med färre hästar som går fler lektioner, är just den här biten inte lika skör MEN vi vill inte driva Stall Tokarp på det sättet. Vi vill ha hästar "över" för att kunna erbjuda den häst som kräver det tid för återhämtning utan stress och även kunna hålla våra elever med hästar som passar kanske en smalare skara ryttare - tex. tävlingshästar med mer temperament eller våra gamla hästar som inte ska jobba så hårt längre. För oss är hästarna våra familjemedlemmar.
  5. Hur fungerar det med uppflyttning i gruppnivå?
    S. Uppflyttning av grupp sker oftast vid ett terminsbyte men det är inte ovanligt med byten vid andra tillfällen. Vi går efter de olika ryttarmärkena från Svenska Ridsportförbundet som vi till viss del gjort om för att det ska passa vår verksamhet och våra värderingar som bra som möjligt. Klarar du ett av våra märken hos oss, ska du lätt klara av samma nivås märke från Svenska Ridsportförbundet.
    Det är instruktören som ihop med Lena och My ser när det är dags för en elev att flytta upp. Oftast sker det genom en märkestagning. Har man tagit Ryttarmärke 2 är man redo för grupp 3 osv.
    Det är oftast teorin som släpar efter lite grann så vi uppmanar alla våra elever att utnyttja Hippologiveckorna till fullo samt plugga på teorin som finns här på vår sida.
    Det är också viktigt att veta vad eleven, speciellt den unga ryttaren, känner och säger hemma. Det stämmer ibland inte överens med hur vi uppfattar en elev just på lektionstimmen.
    Man flyttar inte upp efter endast ålder eller hur många terminer man gått. Det är väldigt individuellt och ridning är en svår och komplex sport där utvecklingen ibland går jättefort för att ibland stanna av.
    Det är när utvecklingen stannar av som du behöver hålla i och fortsätta då det oftast är då man behöver fler ridtimmar och mängdträning på det man lärt sig teoretiskt. 
  6. Hur fungerar igenridningarna?
    S. Om du avbokar din ridtid (sålänge det inte är en speciallektion eller teori etc.) minst 48h innan din aktuella ridtid får du en igenridning. Du kan max få 3 igenridningar per termin och igenridningar följer INTE med till nästkommande termin. Tänk också på att vi inte tillåter igenridningar under den första och sista månaden på terminen då trycket på hästarna är extra stort. Du bokar själv din igenridningar på Hippocrates.
    Igenridningarna finns under "Mina aktiviteter" längst upp.
    Tänk på att det inte är en rättighet att få rida igen. Igenridning sker ENDAST när det finns platser lediga och det är inte heller säkert att det finns plats på samma nivå som din vanliga lektion är på.
  7. Varför kan man inte boka igenridning första och sista månaden på en termin?
    S. Innan terminsstart har hästarna haft en ledighet, på vintern något kortare än på sommaren, och behöver då ett par veckor på sig att komma igång. Under den tiden är det inte läge att lägga mer tryck på deras arbete.
    I slutet av en termin har hästarna jobbat på under ett längre tag, även om de varje dag inte går speciellt mycket, och man märker att de behöver sin ledighet. Då är det inte heller läge att lägga mer arbete på dem genom igenridningar. Den här regeln har alltså uppkommit helt och hållet för hästarnas hälsa och välmående. Det betyder att man inte kan rida igen de gånger man avbokar under sista månaden på en termin.

KLUBBTÄVLINGAR!

1. Har ni tävlingar hos er?
S. Ja. Vi anordnar klubbtävlingar (Pay n Jump/Pay n Ride) i både hoppning och dressyr regelbundet hos oss. Det passar alla nivåer och åldrar och även privatekipage är välkomna.

2. Varför får jag som lektionsryttare hos er inte välja höjd fritt när jag anmäler till en hopptävling?
S. Vi vet att många är ambitiösa och vill mycket, så även på tävling, men för att få tävla en viss höjd måste man, på lektion eller träning, vara stabil på 10cm högre än vad man vill tävla för att vi ska tycka att man är förberedd för klassen. Tränar du på 50cm så är din nuvarande tävlingsklass alltså 40 cm. Detta är inte något som bara gäller våra lektionsryttare utan även vi, instruktörerna och Lena och My, följer det här för sig själva.
På tävling är det så mycket annat man behöver träna på förutom just höjden på hindren. För att både du och hästen ska få en positiv upplevelse är den här tumregeln ännu viktigare att gå efter.
Man kan tänka att man även har samma tanke kring dressyr. Skillnaden där är att det oftast inte gör lika mycket skada för hästen att debutera en för svår klass för tidigt i dressyr som det gör i hoppning.